Triptych Bankside


Triptych Bankside brings a landmark mixed-use development to an exceptional South Bank location, creating 163 residential apartments, retail and cultural facilities and 85,000 sq ft of commercial space.

  • Location

    Southwark, Central London

  • Architect

    Squire & Partners / TW-2

  • Client

    JTRE London

  • Sector

    Residential Development, Commercial

  • Expertise

    Tall Structures, Basements, Civils

  • Status

    In progress

Back To Projects

TOP-DOWN CONSTRUCTION ADOPTED
TO ACCELERATE COMPLETION OF
TEN-STOREY COMMERCIAL PHASE

PJCE re-engineered the original planning scheme to provide a cost-efficient design. The use of top-down construction for the long span steel office building and a bottom-up sequence for the residential towers not only reduces the build programme, but also minimises the requirement for extensive temporary works.

The fifteen and nineteen storey residential blocks comprise in-situ reinforced concrete slabs supported on a combination of regular and blade columns and a central core. A transfer deck at ground floor level allows a change in grid, which maximises car parking within the basement. The double basement also provides retail, cultural and plant space. At ground floor level the blocks are linked by a reception area and landscaped podium.

 

The sculptural curved façade comprises 900mm wide faceted triple-glazed units and required a high level of coordination with the structural design team. In-ground drainage, SuDS and civil designs, including Section 278, were coordinated and designed by PJCE.

View across the Thames from Triptych