153 results found

  • 154-160 Hackney road, London

    154-160 Hackney Road, London Regal Homes Ltd Client: O'Mahoney Pike Ltd Architect: This new project required the demolition of existing light industrial buildings and the formation of a new five storey building with single storey basement providing both commercial space and residential apartment units with single storey basement. The basement structure was designed using a combination of embedded retaining wall types, using both steel sheet piling and contiguous auger bored piles to various perimeter boundaries. The basement walls were designed to maximise internal floor space wherever possible with various configurations provided including concrete bored piles with a reinforced concrete lining wall, and steel sheet piles with concrete infill trough profile. The structure is founded on a reinforced concrete raft foundation. The superstructure is designed as a reinforced concrete column and flat slab structure taken up to transfer floors at first floor level. To the upper levels, the structure consists of a load bearing lightweight structure with timber floor plates. Show More < Previous Next >

  • PJCE Pringuer-James Consulting Engineers

    Dents Road, London : Withheld Client : JKW Design Architect Modifications and extensions to a residential property near Wandsworth Common. This project consisted of a basement extension and first-floor extension to a two-storey terraced house, nestled between Wandsworth Common and Clapham Common. The basement extension required reinforced concrete walls and contiguous piles, with a raft slab foundation. The first floor was extended out over the existing ground floor area, requiring part demolition of the lower level roof and modifications to the supporting structure. Some walls were also demolished throughout the house, which required design and installation of several portal frames to provide stability to the structure. Steel framing and prestressed concrete Hollowcore floor planks have been adopted to complete the rest of the modifications and additions throughout the building. Dents Road Dents Road Dents Road Dents Road Show More < Previous Next >

  • PJCE Pringuer-James Consulting Engineers

    Trevor Place, Knightsbridge, London : Withheld Client : Clark & Parker Architects Architect This project involves the renovation of a Georgian terrace house in Kensington. This included the construction of a new open plan basement below ground level which extends beneath the garden to the rear of the property. This required the construction a reinforced concrete raft slab foundation and lining walls and mass concrete underpinning of the existing foundations. The project also involves the creation of a large open plan living area at ground floor level as well as further alterations to the upper storeys. This required the construction of a steel moment frame structure to replace the demolished load bearing walls at ground floor level and above. Trevor Place Trevor Place Show More < Previous Next >

  • PJCE Pringuer-James Consulting Engineers

    Bedford Row, London : Regal Homes Client : OMP Architect Bedford Row is an exclusive part of Holborn in the heart of London. The existing building was a Victorian building comprising a basement and four super structure floor levels with a part penthouse (5th floor) and roof terrace. The client was converting the usage of the building from commercial to residential. The scheme was to remodel the existing structure to accommodate the required residential layouts. The building is a load bearing brickwork structure with internal steelwork frames to first floor level. The floor plates were steel filler joist floors with raised timber floor joists above. The roof structure was a timber framed mansard roof. The existing building shares party walls with the “Old Nick” Public House on Sandland Street and No 42 Bedford Row. The property has a vault beneath the pavement on Bedford Row for approximately half the site width Bedford Row Bedford Row Bedford Row Bedford Row Show More < Previous Next >

  • PJCE Pringuer-James Consulting Engineers

    Fairhazel Gardens, London : ?? Client : ?? Architect ?? Show More Blank.jpg Blank.jpg Blank.jpg Blank.jpg Show More < Previous Next >

  • PJCE Pringuer-James Consulting Engineers

    Lower Clapton Road, London : IPD Ltd Client : Claridge Architects Architect The project included the conversion of an existing pub into residential flats. A new basement was proposed under the front part of the building and a raised ground floor to allow more light to the lower ground flats. In addition to this, due to the high ceilings in the rear the design team managed to introduce a new mezzanine floor and additional space for the client. To form the basement complex temporary works were proposed to hold the existing cast iron columns in place, while the foundations under have been cast at the required depth. Pringuer-James Consulting Engineers proposed a sequence of works allowing the client to achieve the required structure at nominal cost. To construct the new mezzanine level in the rear of the property new load bearing blockwork walls were built internally with new timber joists spanning between them to form the floor plate. Show More Lower Clapton Road Lower Clapton Road Show More < Previous Next >

  • PJCE Pringuer-James Consulting Engineers

    Everyman Cinema, Leeds : Everyman Client : Fusion Architects Architect Pringuer-James Consulting Engineers have undertaken the design for a new cinema complex within the Trinity Leeds Land Securities Complex for Everyman. The development includes the formation of 4 new theatres with teared seating and a mezzanine levels. The main staircase is suspended from the roof structure and stabilized using the new steel framed lift core structure. Everyman Cinema Everyman Cinema Everyman Cinema Everyman Cinema Show More < Previous Next >

  • PJCE Pringuer-James Consulting Engineers

    Abingdon Villas, Kensington, London : Withheld Client : Matthew Heywood Architecture Architect This project involved the renovation of a Georgian end-terrace house in Kensington. This included the construction of a new open plan basement below ground level which extends beneath the garden to the rear of the property. This required the construction a reinforced concrete raft slab foundation and lining walls and mass concrete underpinning of the existing foundations. The underpinning presented its own challenges and required careful planning due to the location of the foundations of a seven storey mansion block adjacent to the property. The project also involved the creation of a large open plan living area at ground floor level as well as further alterations to the upper storeys. This required the construction of a steel moment frame structure to replace the demolished load bearing walls at ground floor level and above. Show More Abingdon Villas Abingdon Villas Show More < Previous Next >

  • St Johns Street

    159a St John’s Street, Clerkenwell London : Meritcape Developments Client : Atum Design Lab Architect This redevelopment consists of a seven storey commercial building based in the Clerkenwell Green Conservation Area. The proposed scheme will comprise of retail area to the ground floor, office space from first to sixth floors, and a biodiverse roof and terrace to the seventh floor. The development requires demolition of the existing three storey warehouse building, and the new superstructure will be supported on a number of piles to form the foundation. The superstructure is designed as a steel framed building with braced bays to provide stability. Transfer beams have been designed at first floor to provide adequate space for vehicular loading at ground floor, and an exposed concrete soffit has also been designed for, in order to meet the Client’s requirements. Show More Aylesbury Stree-1.jpg Aylesbury Stree-2_edited.jpg PJCE - Aylesbury Street Steel Frame.jpg 1.jpg Show More < Previous Next >

  • PJCE Pringuer-James Consulting Engineers

    Ferdinand Street, London : ?? Client : ?? Architect ?? Ferdinand Street Ferdinand Street Ferdinand Street Show More < Previous Next >

© 2016 Pringuer-James Consulting Engineers