Harmood Street,
Camden, London
Client: Hallmark Property Group
 
Architect: Contemporary Design Solutions

 

The development involved the formation of a double basement for a new 220 room hotel in Camden, London. To achieve this “silent” sheet piles were used at the perimeter walls of the structure. The site was a direct hit during WWII and had unexploded ordinance - necessitating specialist probing prior to piling. The structure has a large basement atrium requiring horizontal steel trusses to transfer road loads.

 

Pringuer-James Consulting Engineers were involved in producing temporary works scheme to minimise the deflection of the steel sheet piles during construction and assist the contractor. Sequence of works was produced to ensure smooth transition from temporary to permanent horizontal load transfer from the perimeter walls.

 

Special part of the building was designed to accommodate new EDF substation incorporating all requirements set by the electrical company. 

 

 

 

© 2016 Pringuer-James Consulting Engineers