Bishops Avenue, Falcon House
London
Client: Richland ( Hampstead ) Ltd
 
Architect: Studio K

 

New two storey and basement property.

 

The basement was formed using perimeter contiguous piles with a reinforced concrete facing wall. Temporary piled buttress walls were adopted to provide temporary props to the contiguous pile wall, providing a unobstructed site during the basement excavation. The reinforced concrete basement slab included tension piles to accommodate uplift of the slab due to hydrostatic pressure. 

 

The superstructure of the building is a steel frame with precast floors. The pitched roof over was formed with steel cranked frames and timber infills. Ground floor structure was designed with large spans to provide clear areas for the basement swimming pool and leisure areas and media centre. A featured reinforced concrete cantilever stair provided circulation from basement, continuously through to second floor.  

 

Extensive external reinforced concrete walls were adopted to reinstate existing site levels from the site entrance through to the building. 

© 2016 Pringuer-James Consulting Engineers