Dyers Building, High Holburn, London
Client: Sons & Co.
Architect: TW-2 Architect’s

 

The project involved the refurbishment of 6 Victorian buildings arranged either side of a private gated street just off High Holborn in Central London. The development of the 35 unit residential complex is located within the Dyers Building Conservation Area.

 

The scheme included the retention of the front and rear brickwork facades and the demolition of all internal floors, walls and roof structure and the construction of a new open plan scheme with an additional storey also added to the building. New composite concrete floor slabs were constructed which were supported off the existing brickwork facades, and a new steel framed structure and reinforced concrete lift cores. Careful consideration was given to the sequencing of construction works to ensure stability of the retained facades was maintained throughout construction.

 

The Lower Ground Floor was lowered by circa. one metre which required the construction of a new reinforced concrete raft slab and underpinning of the boundary walls. Liaison with City of London and Thames Water was required to achieve approval for the divestment of a 1.3m high brickwork sewer running under the site which clashed with the new Lower Ground Floor slab level.

© 2016 Pringuer-James Consulting Engineers